Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

7 februari 2012

Sänk Lennart Gabrielssons lön!

Igår på debattprogrammet Kvällsöppet diskuterades ett förslag från folkpartisten Lennart Gabrielsson, kommunalråd i Sollentuna kommun, som vill sänka lönerna för ungdomar under 25 år med 25%. Förslaget gäller kommunalanställda, en sektor som redan nu har bland de lägsta lönerna.

Ett av Gabrielssons argument var att arbetslösheten bland ungdomar är hög, vilket naturligtvis stämmer, den är alldeles för hög. Problemet är att en lägre lön aldrig kan vara en acceptabel lösning. Det finns dessutom inga samband mellan lägre löner och ökad sysselsättning. Istället måste vi ha arbete åt alla med en värdig lön. Och att detta inte finns idag handlar om politisk ovilja från borgerligt håll snarare än att vi ungdomar tjänar för mycket.

Om detta vore en bra lösning kan man ju ta den ett steg längre. Bland kvinnor är arbetslösheten högre än bland män, så varför sänker vi inte kvinnors löner med 25%? Invandrare är också i högre grad arbetslösa och vad ska man göra då? Ja, man kan ju alltid sänka lönerna. Kvar i den vanliga lönesättningen finns medelålders vita män, den grupp som idag är mest privilegierade.

Precis som Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster, sa i programmet finns det inga speciella ungdomspriser på mat eller lägre hyra för alla under 25. Sedan ska valet inte stå mellan att ha en usel lön eller ingen lön alls, det blir lite som "pest eller kolera"-frågan. Vi förtjänar bättre, vi förtjänar arbete och vi förtjänar en lön vi kan överleva på och då krävs det ordentliga reformer som på riktigt gör skillnad. Vi måste skapa mer jobb i offentlig sektor. Det är överhuvudtaget inte konstruktivt med sådana helt värdelösa förslag som sänkta löner.

Gabrielsson sa också att detta kan vara ett sätt för ungdomar att få kompetens. Vi har ett annat förslag: sänk Lennart Gabrielssons lön med 25% så att han kan skaffa sig lite kompetens om hur man löser arbetslöshetsfrågan.




4 kommentarer:

  1. Det bör förtydligas att lönen skulle landa på ungefär 12 000/mån FÖRE skatt...

    SvaraRadera
  2. eeey brush!! då får man ändå en lön på typ 8000 efter skatt!!! fet!!

    SvaraRadera
  3. Om man utgår från det Folkpartistiska kommunalrådet Lennart Gabrielsons syn på att för att
    skaffa sig kompetens ska man ha så lite i lön som möjligt då blir det ju riktigt synd om honom
    för DÅ MÅSTE HAN JU JOBBA GRATIS!

    SvaraRadera