Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

5 maj 2014

Spykens ledning kör över elevdemokratin

Feministgruppen på Spyken har under våren försökt arrangera en antirasistisk föreläsning med Valerie Kyeyune Bäckström, en välkänd krönikör och bloggare. Detta förslag lades fram som en motion till skolledningen, underskrivet av feministgruppen, miljögruppen, alla elevråd på skolan samt FN-gruppen, vilka sammanlagt består av 300 personer. Skolledningen säger nej med anledning av att det inte finns tid nog kvar på terminen och att antirasism inte kan stå oemotsagd. De säger att föreläsningen är för politisk.

Med tanke på det rasistiska våldet som skett i Skåne den senaste tiden, så som misshandeln i Lundagård i höstas och mordförsöket i Malmö i mars är det viktigare än någonsin att värdera mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Skolan har ett lagstiftat ansvar att värna om detta, något som omskrivs i skollagen och är enligt med Spykens likabehandlingsplan. Ett föredrag om antirasism är även ett föredrag om jämställdhet.

I höst är det val, och många av Spykens elever ska rösta för första gången. Svenskarnas Parti ställer upp i tre kommuner i Skåne och Sverigedemokraterna har ett starkt fäste här nere. Ledningens förslag om att skjuta upp föreläsningen till nästa termin medför en risk att den hamnar efter valdagen. Det skulle innebära att eleverna missar ett tillfälle att informera sig inför valet.

Dessutom respekterar ledningens svar inte elevdemokratin. 300 av Spykens drygt 1000 elever har alltså skrivit under feministgruppens motion, och efter ledningens avslag har en namninsamling startats som över 300 personer skrivit på inom bara ett par timmar. Det finns inget aktivt motstånd från elevernas sida, med andra ord är det bara ledningen som ställer sig mot förslaget i dagsläget.

Vi som elever på skolan och Ung Vänster-aktivister stödjer Spykens feministgrupps initiativ, och hoppas att ledningen ändrar sitt beslut så att vi får tillgång till den antirasistiska utbildning vi har rätt till.

Ylva Aspelin
Thomas Engström

Gymnasieskolan Spyken, Lund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar