Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

18 mars 2014

Ordförande Karen Cataláns tal på 8 mars- Internationella kvinnodagen

Kamrater! Vi är samlade här idag för att vi trötta på den könsmaktsordning som genomsyrar vårt samhälle och vår vardag. Vi är trötta på att behandlas på ett visst sätt utifrån vårt kön och vi är trötta på att höra att Sverige är värdlens mest jämställda land- något vi ser som ett skämt.

Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader vilket innebär att män och kvinnor jobbar inom helt olika yrken. Kvinnor jobbar mycket inom vård och omsorg, något borgarna skurit ner enormt mycket på. Detta får sjuksyrror att springa mellan patienter för att hinna göra sitt jobb samtidigt som de sliter ut sina kroppar något ofantligt! Kvinnodominerade yrken har skitlön och låg status medan mansdominerande yrken som civilingenjörer har hög lön och hög status.
Kvinnor tjänar 20% mindre i lön än män. Dels på grund av den könsegregerade arbetsmarknaden men också på grund av direkt könsdiskriminering. Kvinnor gör också 85% av det obetalda hemarbetet och tvingas därför ibland gå ner i halvtid vilket resulterar i ännu lägre lön. Allt detta är på grund av den brutala könsmaktsordningen.

Vi har alltså en lång väg att gå men vi har också vunnit många segrar. Tack vare den feministiska rörelsen har vi kvinnor fått rösträtt, fått preventivmedel och fri abort, något moderaterna röstade emot när lagen stiftades 74. Och det har stiftats lag på att det är olagligt att aga och våldta sin fru. Trots denna lag blir 4 kvinnor våldtagna i timmen, och 8 blir misshandlade.
Detta våldet är det sexualiserade våldet. Det är psykiskt och fysiskt våld kvinnor utsätts för av män just för att de är kvinnor. Det kan vara allt från att få en nedlåtande kommentar till att bli våldtagen eller misshandlad. Detta våldet är så pass normaliserat i Sverige idag att majoriteten av tjejer över 15 har blivit utsatta för det.
Kvinnor och män utsätts för helt olika sorters våld vilket är viktigt att skilja på. Kvinnor blir slagna och våldtagna hemma i sovrummet av sin pojkvän, killpolare eller en familjemedlem medan killar oftast blir misshandlade på krogen av andra män, män de aldrig kommer träffa igen eller tvingas leva med. Och endast 3% av alla som utsätts för sexualbrott är män, medan den siffran då blir 97% för kvinnor.

I början av året frikändes en man efter att ha våldtagit en kvinna för att han inte förstod att hennes nej betydde nej. Denna händelsen tillhör inte ovanligeten. Bara 0,6% av alla våldtäkter som anmäls blir till en fällande dom. Och bara 25% av alla våldtäkter anmäls, så det sexualiserade våldet är vardag för oss kvinnor och lagen står verkligen inte på vår sida.

Men Ung Vänster jobbar aktivt med att stärka tjejers självkänsla och låta tjejer försvara sig mot det sexualiserade våldet. Och det gör vi genom vårt feministiska självförsvar som är ett verktyg för oss tjejer att ta tillbaka makten över våra liv och ha ett rum där vi får dela våra tankar och erfarenheter. Självförsvaret bygger på teori, diskussion och tekniker på hur vi fysiskt och verbalt kan försvara oss och lägga skulden där den hör hemma. Ung Vänster kräver obligatoriskt feministiskt självförsvar i skolan, för att ge alla tjejer möjligheten till att försvara sina kroppar.
Så alla som definierar sig som tjejer är välkomna på feministiskt självförsvar kl. 4 med mig och distriktsordförande Vimla Bolding, något vi gör varje 8 mars. En dag vi tyvärr behöver uppmärksamma för vi är långt ifrån jämställdhet.
För jag är trött på att få ta skit för att jag är född till kvinna, jag är trött på att behöva känna mig rädd när jag går ensam hem på kvällen då jag gör ett aktivt val att ta en omväg som är mer upplyst, och jag är jävligt trött på att bli objektifierad och må dåligt pga skönhetsideal som pressar tjejer så pass mycket att varannan tjej på högstadiet och gymnasiet har försökt gå ner vikt. Det har gått så långt att var tionde 7åring har försökt banta.
Och istället för att ge dessa tjejer den hjälp de behöver skär man ner på kuratorer, ungdomsmottagningar och i tjejjourerer som finns för oss unga tjejer och för vår hälsa.

Så det är dags för borgarnas antifeminism att dra åt helvete! Det är dags att få ett vänsterstyre och få in de som står för feminism på riktigt!
Och till er antifeminister som tycker feminister bara är gnälliga brudar ska jag säga er att vi kommer fan aldrig sluta gnälla, vi kommer aldrig ge upp kampen för ett jämlikt samhälle, och vi kommer aldrig låta oss tystas!
Vi kommer fortsätta stå med ett långfinger mot patriarkatet och göra allt i vår makt att krossa det!
Tack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar