Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

4 februari 2010

Privatiseringar hej och hå

För inte länge sedan togs beslutet att låta privatisera en stor del av Sveriges apotek. Erfarenheter från Norge, där man infört samma system, visar att den reform, som borgarna påstår skulle leda till förbättrade öppettider, lägre priser och ett paradis, i själva verket leder till att vi lägger apoteken i händerna på internationella storföretag.

Som om det inte vore illa nog att man konkurrensutsätter våra gemensamt ägda medel till fri profitjakt. De statliga apoteken har garanterat oss att få säkra läkemedel till så billiga priser som möjligt. Nu finns det ingen prisreglering vilket kommer leda till en prishöjning, något som också redan skett. När man konkurrensutsatte receptfria läkemedel för ett tag sedan höjde tillverkarna priserna på dessa varor. Vad talar för att det inte skulle hända igen?

I Lund har man redan börjat. Apoteket vid Mårtenstorget är privatiserat, och vart man än åker ser man omvandlingen av våra gemensamma medel till privata intressen. De ljusgröna skyltarna lyser klart, med hopp en ännu mer nyliberal framtid.

Men detta är bara en liten del av borgarnas nedskärningspolitik. De gör mycket mer. De skär ner i skolan, raserar vår gemensamma välfärd och dina rättigheter på jobbet. Vi vet att det handlar om en intressekonflikt. Att de tjänar på det men inte vi. Det är därför vi organiserar oss, för ett annat samhälle, för ett bättre samhälle, fritt från könsförtryck och rasism, för ett klasslöst samhälle.

Nellie Lindqvist och Vilma Bolding
Ung Vänster Lund



1 kommentar:

  1. Det sägs att det underlättar för glesbygden och det stämmer ju när de kan köpa receptfria läkemedel på konsum men hur får de tag på receptbelagda läkemedel när närmsta apotek har flyttat till stan för att där finns mer pengar att tjäna?

    SvaraRadera