Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

17 mars 2015

Rädda Klockaren!



Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF, hotar med att riva husen i området Klockaren i Dalby, som har varit hem för låginkomsttagare i arbetarklassen sen det byggdes 1963. I stället ska man bygga nya, dyrare lägenheter som de nuvarande boende inte har råd att bo i. Vi i Ung Vänster Lund motsätter oss denna gentrifiering där man tvingar arbetarklassen att lämna sina hem för att kunna höja den sociala statusen på området och flytta in medel- och höginkomsttagare. 

Vi har under lång tid sett att traditionella arbetarklasshem i Sverige rivs för att göra plats åt bostäder för folk med mer pengar i plånboken. Detta skapar en segregering som är påtaglig i Sverige idag. Vi ser den i alla stora svenska städer, och även i Lunds kommun. Arbetarklass flyttas allt längre från stadskärnan och in i sämre bostäder medan de gamla bostadsområdena fylls av en befolkning som består av köpstarka höginkomsttagare. Vem som har rätten till staden bestäms av hur mycket pengar man har. Detta är bara ett av de många exempel på hur arbetarklassen drivs ut från sina hem, till förmån för medel- och höginkomsttagare och vem som får bo var blir en ren klassfråga.

Samtidigt som nya dyra bostäder byggs har vi en enorm bostadsbrist i Sverige. I dag är ca 300 000 ungdomar utan egen bostad och hälften av alla i åldern 20-27 bor fortfarande hemma. Ändå så byggs det inga bostäder som vi unga har råd att bo i. I stället måste vi acceptera ockerhyror och otrygga andrahandskontrakt.  

Ung Vänster ställer sig mot ett samhälle där storleken på plånboken bestämmer ens rätt till bostad, att bostäder blir dyrare är inte bestämt av ödet, utan det är aktiva politiska beslut som ligger bakom dagens bostadsbrist. Vi vill se en ny bostadspolitik utformad efter våra behov, där alla har råd med en bra bostad och en rätt till trygghet på bostadsmarknaden. 

Ung Vänster Lund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar