Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

16 augusti 2013

Allt stöd till Asylstafetten!

Idag avslutas Asylstafetten, när den når Medborgarplatsen i Stockholm. Det är slutet på ett väldigt projekt, där hundratals personer har vandrat för en human flyktingpolitik. Somliga har gått en dag, somliga en vecka, somliga alla de 34 dagarna, de 73 milen, från Malmö till Stockholm. Målet har varit att låta människor med erfarenhet av migration och att leva som gömd komma till tals, och deras berättelser har tydligt visat det enorma lidande som Sveriges och EU:s inhumana asylpolitik leder till.

Ali Ahmadi, initiativtagare till Asylstafetten, i Lund 14/7
Asylstafettens budskap är livsviktigt: när människor som flyr från krig och förtryck betraktas som siffror och volymer, i stället för just människor, blir det lätt att rättfärdiga en vidrig, brutal avvisningspolitik. Sveriges deportationer av asylsökande som riskerar tortyr i sitt hemland har lett till att vi prickats 20 gånger av FN:s tortyrkommission, fler gånger än något annat land i världen. EU:s roll i frågan är central: Dublinförordningen, som innebär att en asylsökandes ärende ska prövas i det första EU-land där hen kommer i kontakt med myndigheterna, leder till att det i praktiken inte finns några lagliga vägar in i Sverige, och att mängder av asylsökande tvingas söka asyl i Italien eller Grekland, där förhållandena i förvar och flyktinganläggningar är fruktansvärda och chansen att beviljas asyl liten. Detta, tillsammans med bland annat gränsbevakningsbyrån Frontex övergrepp, leder till att tusentals asylsökande dör i Europa innan deras ärenden ens prövats.




Det är viktigt att se att Sveriges och EU:s inhumana flyktingpolitik beror på medvetna politiska beslut. Det är ingen slump att det enda politiska partiet som stödjer Asylstafetten är Vänsterpartiet, och det enda politiska ungdomsförbundet Ung Vänster; övriga partier har genom åren alla varit inblandade i upprätthållandet av den svenska avvisningsapparaten och förespråkandet av EU-medlemskap. Asylfrågan har gjorts till en fråga om ekonomiska intressen, i stället för medmänsklighet, och det är inte alls lönsamt att hjälpa människor att få ett värdigt liv utan förtryck. Ung Vänster kräver ett slut på Sveriges massavvisningspolitik och vill i stället se en flyktingpolitik baserad på solidaritet och rättvisa, därför stödjer vi Asylstafetten.

Asylstafetten har utgjorts av mängder av etapper, och vid varje dags slut har de vandrande nått en ny stad. Målet har varit att något ska hända varje kväll, oavsett om det är ett torgmöte, en filmvisning eller en workshop. Första etappen slutade i Lund, där vi lokala Ung Vänstrare hade ordnat en stödkonsert och flera välkomstbanderoller. Veckan dessförinnan var vi ute i Lund och pratade med människor om Asylstafetten, delade ut flygblad med information och satte upp affischer för att uppmärksamma projektet på alla sätt. Vi gick även med Asylstafetten till Landskrona, där Ung Vänster hade ordnat mat, filmvisning och sovplatser. Även om våra insatser är mycket små jämfört med att faktiskt gå hela vägen till Stockholm hoppas vi att vi lyckats peppa de som ska gå hela vägen, och fått fler människor att uppmärksamma Asylstafetten och asylfrågan i stort. Allt stöd till Asylstafetten, för en human flyktingpolitik!

Rode Grönkvist
Ung Vänster Lund

Lästips: Initiativtagarna till Asylstafetten skriver om projektet
http://debatt.svt.se/2013/07/17/dags-att-lyssna-pa-oss-som-drabbas-av-flyktingpolitiken/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar