Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

26 april 2012

Ung Vänster Skåne stödjer Inte under 24 000!


Över hela landet går sjuksköterskestudenter tillsammans och vägrar en ingångslön på mindre än 24 000, mot dagens 21 100 kronor. Imorron, tisdag, hålls det manifestationer över hela landet. Det är ett viktigt uppror och sjuksköterskornas rätt till rimliga löner är något Ung Vänster Skåne stödjer.
När sjuksköterskestudenterna går ut och ställer krav möts de av argument om ansvar. När de väljer att inte ta jobb på akutsjukhusen på grund av orimligt låga löner tar de ”inte ansvar där det behövs”. Inom manligt dominerade yrken är det däremot mer regel än undantag att man förväntas välja arbetsplats efter lön.
Sjuksköterskornas ohållbara situation är en konsekvens av den brutala nedskärningspolitik vi sett de senaste åren. Vi vet att ”effektivisering” betyder färre arbetskollegor och mindre pauser. Vi vet att skattesänkningar innebär mer pengar till de redan rika och mindre pengar till våra sjuksköterskor.
Sjuksköterskestudenterna tar ansvar när de vägrar lön under 24 000. De tar ansvar för sig själva, sina kollegor och för de unga som vill välja samma yrke. Oansvariga är de som sänker skatten med 100 miljarder för de redan rika, skär ner på personal och vägrar betala skäliga löner.
Höjda ingångslöner är viktigt för alla unga. När det pratas om speciella löner för ungdomar, med bara 75% av den egentliga lönen, handlar det inte bara om att vi inte har råd med busskort och får käka snabbnudlar större delen av veckan. Det slår också mot de med arbetslivserfarenhet som inte får sänkt lön och tvingas konkurrera med någon som kostar mindre. Vi tjänar inte på låga löner men överklassen tjänar på fortsatt sänkt skatt och företagen tjänar på att kunna anställa oss billigare.
Det är dags att lägga skulden där skulden hör hemma, det är dags att höja sjuksyrrornas löner!
Uttalande från Ung Vänster Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar