Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

6 november 2010

Kristallnatten

Antirasistisk demonstration i Lund på Stortorget den 9 november kl 18.00 till minnet av Kristallnatten - Låt det aldrig hända igen!

1938 genomförde beväpnade grupper från det tyska nazistpartiet en räd mot judiska butiker och synagogor. Ett hundratal judar dödades och 30 000 sattes i koncentrationsläger, bara över natten mellan 9 och 10 november. Denna natt kallades Kristallnatten och var startskottet till förintelsen.

Idag kan vi se rasismen och fascismen än en gång starkt växa fram runt om i världen och till och med i Sverige; rasistiska och fascistiska partier blir större, Israel ockuperar Palestina och bygger en mur för att hålla borta palestinierna från deras heliga land och Europa och USA för ett krig i Afghanistan som dödar fler civila än "fienden", men som aldrig väcker så stor uppmärksamhet för att "de inte är européer".

Men den verkliga fienden är inte afghanerna. Vi har faktiskt mer gemensamt med afghanerna än den verkliga fienden som finns där vi bor. Den verkliga fienden är kapitalisterna och högerpolitikerna. Den verkliga fienden är den som överväger krig när det är lönsamt, som skapar klyftor när det är lönsamt och som skapar motsättningar byggda på hudfärg eller "kultur". Vi måste tillsammans kämpa mot överklassen, svenskar, afghaner eller amerikaner; det spelar ingen roll varifrån vi kommer eller vilket språk vi pratar, vi är alla den nedtryckta klassen och vi ska en gång för alla bekämpa kapitalismen och rasismen!


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera