Ung Vänster Lund Vad tycker vi? Vad gör vi? Organisera dig! Kontakt Start

Ung Vänster Lund

Ung Vänster Lund

16 januari 2010

Lyckat fackeltåg för Gaza

Vi tog tåget från Lund Central och anlände i Malmö klockan 15.18. När vi var framme reste vi upp den gigantiska Palestinaflaggan som vi hade med oss, mitt på Malmö station. Därefter gav vi våra använda tågbiljetter till några som skulle resa med stadsbussen, i protest för avgiftsfri kollektivtrafik. "Gratis buss åt alla!" sa vi till dem.

Vi sprang genom Malmös gator mot Gustav Adolfs Torg med Palestinaflaggan högt vajande över våra huvuden. När vi väl var framme smittades vi av den peppande stämningen när ljudvågorna från John Lennon's "Imagine" dånade i den isande vinden över hela torget.

Från början när vi kom dit var det ett dussintal förväntansfulla människor där, men under den närmaste timmen, hade folkmassan växt sig till uppemot 500 personer. Innan tåget började röra på sig så var det några som höll tal. Bland annat Marianne Berg, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, som med slagorden "Riv muren, Befria Palestina, Bojkotta Israel!" pratade om Israels brott mot mänskligheten. För exakt ett års sedan, attackerade Israel Gaza, och nästan 1500 palestinier blev mördade av Israeliska styrkor. Det palestinska folket fortsätter att vara förtryckt av Israels regim medan världens alla länder bara tittar på utan lyfta ett finger mot orättvisorna. Israel fortsätter att bygga apartheidmuren, ockuperar palestinsk mark och stänger in palestinierna mer och mer. Palestinierna har inga rättigheter och minsta lilla de protesterar möts de med tårgas och blir i värsta fall stjutna av Israeliska soldater.

När det började dra ihop sig mot avfärd började alla köpa facklor och pengarna som samlades in gick till den grymma organisationen "Ship to Gaza".

Tågande genom Malmös gator var vi ca 500 människor som tog över staden med slagord, flaggor och hundratals facklor. Bland den stora folkmassan var vi barn, unga, vuxna, gamla, svenskar, palestinier, araber och latinamerikaner. Vi såg en barnvagn där barnen värmde sig med den palestinska flaggan. När tåget avslutade på Möllevångsskolan bredvid Folkets Park (samma skola som vi övernattade på under klimattoppmötet i Köpenhamn) så hölls det några fler tal och det skickades upp lyktor i luften.

Med små, lysande eldar svävande över staden, under den mörka eftermiddagshimlen, avslutas demonstrationen för dagen och solidariteten segrar än en gång.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar